Herken de signalen bij een oudere
Ouderen moeten zich veilig voelen en veilig zijn. Toch heeft 1 op de 20 ouderen te maken met mishandeling. Waarschijnlijk denk je daarbij direct aan blauwe plekken, maar wist je dat bijvoorbeeld financieel misbruik, verwaarlozing en verbaal geweld ook onder mishandeling vallen? Check de signalen in de onderstaande lijst en weet hoe ouderenmishandeling eruit kan zien.
Hoe herken ik bij ouderen lichamelijke, geestelijke of seksuele mishandeling, financieel misbruik of verwaarlozing?
Veel ouderen schamen zich als een ander hen slaat, bedreigt of financieel misbruikt. Vaak is die ander belangrijk voor hen. Bijvoorbeeld omdat die boodschappen doet, klusjes in huis of de administratie regelt. Of omdat die familie is of een buurvrouw. Ook kunnen ouderen bang zijn voor de gevolgen als iemand erachter komt. Ze praten dan ook niet makkelijk over ouderenmishandeling. Signalen herkennen van mishandeling bij ouderen is moeilijk. Of het nu gaat om huiselijk geweld of geweld in de zorg. Bovendien is iedere situatie anders en reageert ieder mens verschillend.
In de onderstaande lijst vind je alle signalen bij de oudere die mogelijk duiden op ouderenmishandeling. Om een beter overzicht te krijgen van de situatie, helpt het om de signalen die je herkent op een rijtje te zetten. Dat betekent niet direct dat er sprake is van ouderenmishandeling. Het is wel belangrijk dat je weet hoe ouderenmishandeling eruit kan zien, zodat je je beter een beeld kunt vormen. Kijk ook naar de signalen bij de pleger.
Signalen bij de oudere die mogelijk duiden op oudermishandeling
Wat doet de persoon die de oudere slecht behandelt?
Bij mishandeling is niet altijd sprake van kwade wil. Soms wordt de zorg voor de oudere iemand teveel.
Lees alle signalen van ouderenmishandeling bij iemand die een oudere slecht behandelt.