Kindermishandeling

Maak je je zorgen om een kind in jouw omgeving? Blijf er niet mee rondlopen. Misschien is er niets aan de hand, maar wat als je zorgen blijken te kloppen? Je kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen.

Wanneer is er sprake van kindermishandeling?

Elke fysieke, psychische of seksuele mishandeling die bedreigend of gewelddadig is voor een kind, is een vorm van kindermishandeling. Dat kan gaan om lichamelijke mishandeling of verwaarlozing, geestelijke mishandeling of seksueel misbruik. De verschillende vormen van kindermishandeling kunnen ook tegelijk voorkomen.

Elke vorm van kindermishandeling is strafbaar. De Nederlandse overheid is verplicht om ieder kind te beschermen tegen mishandeling. Dit staat onder andere in het Kinderrechtenverdrag.

Is er direct gevaar?

Als een kind in nood is, bel je meteen 112. Dan krijg je meteen de politie aan de telefoon. Op basis van wat jij vertelt over de situatie, beoordeelt de politie of ze direct iemand langs stuurt.

Ik twijfel of er sprake is van kindermishandeling

Een vermoeden van kindermishandeling kan een zware last zijn. Je kunt je afvragen of je het wel goed ziet. Of dat jij de juiste persoon bent om er iets aan te doen. Bedenk dat kleine stapjes al een verschil kunnen maken, je zorgen bespreekbaar maken. Hieronder lees je hoe je signalen kindermishandeling kunt herkennen en hoe je in gesprek kunt gaan. Ook kun je altijd om advies vragen bij veilig thuis.

Hoe herken ik kindermishandeling?

Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling. Misschien komt het kind nooit buiten. Of draagt het kind elke dag een vies shirt. Of gedraagt het kind zich anders dan voorheen. Je kunt ook signalen van kindermishandeling herkennen door te letten op het gedrag van de volwassene naar het kind.