Vraag altijd advies of hulp bij achterlating
Maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Blijf er niet mee rondlopen. Misschien is er niets aan de hand, maar wat als je zorgen blijken te kloppen? Vraag dan ook om advies en bespreek eerst de situatie met een deskundige. Ga nooit zomaar zelf het gesprek aan met de ouders of familie.
Achterlating is een zeer gevoelig onderwerp. Het vraagt de grootste zorgvuldigheid.
Het is belangrijk om niet zomaar gesprekken te voeren met de ouders of familie. Soms kan openheid juist (meer) gevaar opleveren voor betrokkenen. Het kan zijn dat ouders vanwege schaamte, eer of druk vanuit de familie een meisje en/of jongen dan eerder naar het buitenland brengen en daar achterlaten.
Neem dus altijd eerst contact op met een expert en bespreek met deze persoon de situatie en jouw zorgen.
Is de persoon (nog) in Nederland?
Dan kun je in jouw regio contact opnemen met:
- De Veilig Thuis-organisatie bij jou in de buurt, 24/7 bereikbaar op 0800-2000 of via de website Veilig Thuis. Bij elke Veilig Thuis is er een expert eergerelateerd geweld en huwelijksdwang.
- De politie bij jou in de buurt. Ook de politie heeft speciaal getrainde mensen op gebied van eergerelateerd geweld en achterlating.
Je kunt ook contact opnemen met:
- Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA), als slachtoffers in het buitenland zijn. Via 070-3454319. Of via mail: LKHA@veiligthuishaaglanden.nl
- Fier, landelijk expertise- en behandelcentrum biedt opvang aan slachtoffers van eergerelateerd geweld en huwelijksdwang. Zij zijn 24/7 bereikbaar op 088-2080 000. Je kunt ook met een expert chatten via de website van Fier.
- Sterk Huis biedt opvang aan slachtoffers van eergerelateerd geweld en huwelijksdwang. Via 013–543 3073. Ook kun je via de website van Sterk Huis chatten met een expert.
Als je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving kun je deze organisaties altijd (anoniem) om advies vragen. Zij hebben ervaring met huwelijksdwang en mensen in vergelijkbare situaties geholpen.
Wanneer je belt, brengen ze samen met jou de situatie in kaart en denken ze met je mee over wat je kunt doen voor degene om wie jij je zorgen maakt. Je mag zelf beslissen wat je met hun advies doet.
Is de persoon al in het buitenland?
Als iemand al in het buitenland is of op korte termijn naar het buitenland dreigt te gaan, neem dan direct contact op met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA). Het LKHA helpt slachtoffers die in het buitenland zijn, terug te keren naar Nederland. Het LKHA werkt samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassades.
Je kunt het LKHA bereiken via: